Cultuurspecifieke zorg voor Turkse ouderen

Lâle Buurstede in Oosterhout (NB) is een kleinschalige verpleegvoorziening en biedt een zo vertrouwd mogelijke omgeving voor Turkse ouderen die nog heel dicht bij het land van hun geboorte staan. Dat de zorg is afgestemd op de Turkse cultuur is uniek en daarmee zijn we een pionier in Nederland. Lâle Buurstede heeft drie woongroepen specifiek voor Turkse ouderen en een woongroep voor een brede doelgroep ouderen.

Wanneer thuis wonen voor u als Turkse oudere niet meer mogelijk, dan is Lâle een goede oplossing. U krijgt er de nodige begeleiding, verzorging en/of verpleging in een sfeer die past bij uw culturele achtergrond.

Er worden cultuurgebonden activiteiten georganiseerd waar bijzondere aandacht is voor de taal, cultuur en geloofsaspecten. De eetgewoonten van de bewoners zijn uitgangspunt bij het samenstellen en bereiden van de maaltijd. Dit betekent dat dagelijks Turkse halal-maaltijden worden bereid van dagverse ingrediënten.

In de jaren '60 van de vorige eeuw, was er een groot arbeidstekort in Nederland. Nederland is toen een verbinding met Turkije aangegaan om dit tekort aan te vullen. Lâle verbindt nu de ouderen in ons verzorgingstehuis met hun verleden. 

Lâle betekent tulp in het Turks. Zowel Nederland als Turkije zien de Tulp als een symbool van het land. Zo is de gedachte achter het beeld van Lâle ontstaan, een huis waar de twee landen samen komen. Lâle is een plek voor Turkse ouderen om te aarden in Nederland, met behoud van hun eigen Turkse cultuur.

  Bij Lâle woont u thuis in Turkije

Lâle Buurstede is 7 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 7.5.

Lâle in de media

De aardbeving in Turkije in februari 2023 maakte veel slachtoffers. Lâle kwam in actie door samen met bewoners Turkse gerechten en hapjes te verkopen voor de slachtoffers van de aardbeving. Omroep Brabant kwam langs en maakte hier een reportage over. 

> Bekijk de reportage

Max Meldpunt maakte een reportage over het belang van cultuurspecifieke zorg voor ouderen met een migratieachtergrond. In Nederland zijn slechts 5 verpleeghuizen met een afdeling voor mensen van een Turkse of Marokkaanse afkomst. Lâle Buurstede in Oosterhout is met 35 zorgplekken de enige die zich specifiek gericht op Turkse ouderen.

> Bekijk de reportage hier

Manşet bezocht de voorstelling 'Verlaat me niet'. In deze voorstelling spelen acteurs van het Eindhovense theatergezelschap Kulis leven met dementie bespreekbaar maken. Lâle is een van de initiatiefnemers voor deze voorstelling. 

> Bekijk de fotoreportage

Lâle Buurstede

Buurstede 17, 4904 PX Oosterhout

076 - 522 51 50

Stichting Egala Zorg heeft drie zorglocaties. Naast Lâle is er Raffy voor Indische en Molukse bewoners en De Leystroom, gelegen in de wijk Heusdenhout / Brabantpark in Breda. 

Openbaar vervoer:
Lâle Buurstede is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Elke 10 minuten vertrekt vanuit Centraal station Breda een bus richting Oosterhout (lijn 325, 326 en 327). Bij halte Burg. Holtroplaan stapt u uit. Van daaruit is het circa 500 meter lopen naar Buurstede 17.

Fiets
Bij de voordeur van Lâle Buurstede is ruimte om uw fiets te stallen. Parkeren van uw fiets is op eigen risico. Zet uw fiets dus op dubbel slot. Er is hiervoor voldoende plek.  

Parkeren:
Parkeren is mogelijk op de parkeerplaatsen op het terrein Buurstede.