Interview verzorgende IG Selda: "Ik voelde me hier thuis"

18-04-2024

Hoe is het om in de ouderenzorg te werken? En wat maakt werken bij Egala Zorg nu zo leuk? Selda is verzorgende IG en BBL leerling Verpleegkundige bij Lâle. Ze vertelt over haar ervaringen bij Egala Zorg.   

Waarom heb je voor een zorgopleiding gekozen?

Vooral omdat mijn zus Verzorgende IG en kraamverzorgster is. Door de verhalen die ik van haar heb gehoord ben ik gestart. Eerst als Helpende op mijn zestiende. Daarna ben ik doorgegaan naar Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg, dat was een combinatieopleiding. En nu ben ik bezig met de opleiding voor Verpleegkundige. Dus vooral omdat ik de verhalen van mijn zus interessant vond. En ik houd ervan mensen te helpen!

Hoe ben je bij Egala Zorg terecht gekomen?

Ik had eerder al van locatie Lâle gehoord. Op een gegeven moment hoorde ik dat ze naar Oosterhout waren verhuisd. Ik was toen net op zoek naar een nieuwe stageplek. Daar moest ik een aantal opties voor opgeven. Ik heb Lâle toen ook doorgegeven. Uiteindelijk kwam ik bij Lâle terecht. Ik woon zelf ook in Oosterhout en ben Turks, dus was blij dat ik daar terecht kon! Ik ben toen begonnen als BOL'er, met drie dagen stage in het laatste jaar van mijn opleiding Verzorgende IG.

Je bent bij ons gestart als BOL stagiair (niet bij ons in dienst) en bent nu BBL'er (wel in bij ons dienst), waarom die overstap?

Ik werkte destijds ook bij MijZo en twijfelde al om de opleiding tot Verpleegkundige te doen. Toen ik aan het afstuderen was als Verzorgende IG, vroeg mijn zorgmanager wat mijn plannen hierna waren. Toen heb ik gezegd dat ik toch wel graag de opleiding Verpleegkundige wilde doen als BBL'er. Ik moest toen wel een keuze maken of ik dat wilde doen bij MijZo of bij Lâle. Ik had die keuze snel gemaakt, want ik wilde graag bij Lâle blijven. Als ik de opleiding Verpleegkundige afgerond heb, wil ik ook graag als Verpleegkundige werken. Dat zou ik ook heel graag hier willen doen.

En waarom heb je dan toch voor ons gekozen?

Ik voelde me hier meer thuis, ook omdat het Turks is. Ik merk ook dat de bewoners het fijn vinden als er een Turkse Verpleegster is. En als ik ze daarmee kan helpen, waarom zou ik dan ergens gaan werken? En natuurlijk ook mijn collega's, we zijn echt een super team. Ook de manager is fijn.

Ik merk ook dat de bewoners het fijn vinden als er een Turkse Verpleegster is. En als ik ze daarmee kan helpen, waarom zou ik dan ergens gaan werken?

Je bent nu leerling Verpleegkundige, wat doe je precies bij ons op een doorsnee dag?

Je begint natuurlijk met de zorg om 7 uur. Je bent bezig met de zorg, maar je krijgt ook taken. Ik heb bijvoorbeeld ook EVV (Eerst verantwoordelijke verpleegkundige) taken. Ik probeer gesprekken met de families te houden, medicatie bestellen. Je krijgt veel meer taken als Verpleegkundige, dat vind ik ook wel fijn. Daarom ben ik ook doorgegaan met de Verpleegkundige opleiding. Ik wilde meer uitgedaagd worden. Ik vind het fijn als mensen aan mij iets kunnen vragen en dat ik dan kan antwoorden, dat ik zo een ander kan helpen.

Wat vind je van het cultuurspecifiek werken?

Eerst was het echt wennen, omdat ik altijd op echte Nederlandse plekken heb gewerkt. Maar het is super leuk. Mijn ouders zijn Turks dus ik weet hoe de cultuur is. Ook het Turkse eten, de Turkse activiteiten. Dat is allemaal mooi om te zien.

Mijn ouders zijn Turks dus ik weet hoe de cultuur is.  

En van het werken met deze doelgroep, de ouderen?

Ik vind het heel leuk om met ouderen te werken, daar heb ik ook echt specifiek voor gekozen. Vooral PG (psychogeriatrie) vind ik interessant. Het is uitdagend. Ik heb altijd met ouderen gewerkt. Eén keertje heb ik geprobeerd om ergens anders te werken, maar toen miste ik toch de ouderen. Het is lastig om uit te leggen. Met de bewoners houd je een band. Ze herkennen jou, ook al zijn ze van een PG afdeling. Dat vind ik altijd zo mooi om te zien.

Hoe zit het hier precies met de begeleiding van jouw opleiding?

We hebben een werkbegeleider en praktijkopleider. Ze helpen je wanneer je vragen hebt, je wordt door hen gesteund en gemotiveerd. De werkbegeleider helpt op de werkvloer. Mijn praktijkopleider mailt ook en komt langs om te vragen hoe het gaat. Zowel de werkbegeleiding als de praktijkbegeleiding zijn allebei top.

Wat is het meest bijzondere moment dat je in je werk bij ons hebt meegemaakt?

Ik heb een keer moeite gehad toen een bewoonster was overleden, omdat ik een ander soort band met haar had. Dat blijft me nog wel even bij. Ik ben wel blij dat ik haar de laatste zorg heb kunnen geven en dat ik haar daarmee heb kunnen helpen.

Maar ook vind ik de Turkse feestjes hier altijd heel leuk. Of de barbecue dag met alle bewoners en collega's. We proberen ook vaak een teamuitje te plannen. Dat vind ik heel leuk, dat heb ik eerder niet zo gehad.

Het meeste bijzondere was ook wel dat de bewoners zelf met het idee kwamen om iets te doen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije een tijdje geleden, om zo geld op te halen en iets voor de slachtoffers te betekenen. Samen met de bewoners hebben we toen hapjes gemaakt en verkocht. Dat waren bewoners die het nog wel bewust meemaakte. Dat Egala Zorg ook zelf mee heeft geholpen vond ik echt mooi. Dat was ook heel bijzonder, dat had ik zelf niet zo verwacht. Daar waren wij heel blij mee en onze bewoners ook.

We proberen vaak een teamuitje te plannen. Dat vind ik heel leuk, dat heb ik eerder niet zo gehad. 

Wat zou je aan iemand mee willen geven die eraan denkt om bij Egala Zorg te gaan werken?

Als je een cultuurspecifieke plek zoekt, dan zou ik het zeker adviseren. Als je echt iets anders wilt zien, is Egala Zorg wel de organisatie. Het is veel warmer, je voelt je meer thuis, je collega's zijn net familie. Dat vind ik mooi om te zien. Als je echt wil groeien in je werk, zou dit de goede plek zijn. Dat geldt voor zowel voor Lâle, Raffy als De Leystroom. Het is heel leerzaam.

Wil jij net als Selda echt iets betekenen voor ouderen? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!