Interview Helpende Agnes: "Eigenlijk kom ik op visite"

09-10-2023

Agnes werkt als helpende in de flexpool van Egala Zorg. Ze vertelt over haar ervaringen en hoe het is om bij ons te werken!

Je werkt al vanaf het begin van je loopbaan in de zorg, waarom heb je destijds voor de zorg gekozen?

Ik ben begonnen als zorg assistent. Ik vond het leuk om bezig te zijn met de bewoners. Dat was vooral eten, drinken, een spelletje doen of wandelen. Een leidinggevende daar zei dat ik meer in mijn mars had. Toen ben ik mijn diploma voor 'Helpende' gaan halen. Mijn werkzaamheden werden daarmee uitgebreider en leuker. Ik ben heel zorgzaam, ik werk echt vanuit m'n hart. Zo geef ik warme zorg.

Hoe ben je bij Egala Zorg terecht gekomen?

Via BrabantZorg, daar zag ik een vacature. Op de website van Egala Zorg las ik 'Warme Zorg'. Dat was echt iets voor mij! Toen dacht ik gelijk: dat ga ik doen. Ik werd heel snel uitgenodigd op gesprek en ben daarna gelijk aangenomen.

Je bent in onze flexpool komen werken, waarom de keuze voor de flexpool?

Je werkt op verschillende afdelingen, met verschillende bewoners. Dat vind ik leuk! Je hebt hierdoor veel variatie in je werk. Ik weet dat ik morgen weer naar een andere afdeling mag. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ben zelf heel ondernemend. Ik kan natuurlijk niet bij alle teamoverleggen zijn. Daarom vraag ik altijd even na of er op de afdeling nog iets is veranderd waar ik rekening mee moet houden.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

In de ochtend krijgen we de overdracht vanuit de nachtdienst. Je krijgt te horen waar je start en je overlegt wie met welke bewoner begint. Eventueel help je elkaar. Daarna zorgen we dat de bewoners naar de woonkamer gaan. Daar ontbijten ze samen met de woonbegeleiders.

Verder ruim ik op en help ik mee met tafels dekken voor het middageten. Daarnaast heb ik contact met familieleden die langskomen. Tussendoor kijk ik waar de bewoners hulp nodig hebben en wat ze fijn vinden om te doen. Sommigen willen een spelletje doen, anderen willen even naar beneden. Soms verzin ik zelf iets. Als ik tijd heb, zit ik ook nog wel eens één op één met een bewoner aan tafel. Dan eten we bijvoorbeeld samen wat fruit en maken we een praatje. Bewoners zijn dan dankbaar. Ze vragen dan of je nog terugkomt. Ik heb ook wel eens een bewoonster gehad die me wilde leren dansen. Dat doen we dan ook gewoon!

Je hebt al ervaring opgedaan op verschillende locaties. Wat is je ervaring tot nu toe?

Ik werk graag op locatie Raffy. Het is een warm, knus huis met lieve bewoners. Ik heb op best wat plekken gewerkt, maar dat is niet te vergelijken met Raffy. Wat ik ook mooi vind aan deze locatie is dat er veel activiteiten worden georganiseerd voor de bewoners. De Leystroom is het weer net wat luxer door de nieuwbouw. Maar ook hier hangt een fijne sfeer!

Wat vind je van het cultuurspecifiek werken?

Je rolt er eigenlijk zo in. Ik heb op een leuke manier geprobeerd vragen te stellen aan bewoners om meer te leren, of ik pakte er een boek bij. Bewoners weten dan van alles te vertellen. Ook vroeg een van de activiteitenbegeleiders eens om een lijstje te maken met activiteiten. Toen heb ik de bewoners bij me aan tafel gezet en heb ik elke bewoner gevraagd wat ze leuk zouden vinden. Daar kwamen heel veel ideeën uit: van zelf iets lekkers maken, tot een tijdschrift lezen of een picknick. Ik vind het heel leuk om het niet voor de bewoners in te vullen, maar ze erbij te betrekken. Je ziet dat hun houding dan anders wordt. Ik leer er zelf veel van over hun cultuur.

En van het werken met de doelgroep ouderen?

Het is heel dankbaar werk. Je kan iets voor ouderen betekenen en dat merk je. Ik neem echt de tijd voor ze. Het is ook belangrijk omdat ouderen hier wonen. Ik ben me daar ook altijd van bewust als ik bij ze aanklop: het is en blijft hun woning. Ik kom eigenlijk op visite.

Wat is het meest bijzondere moment dat je in je werk bij ons hebt meegemaakt?

Dat zijn twee momenten. Ik had een bewoonster die heel erg verdrietig was. Ik was een koffierondje aan het doen en ze wilde niets drinken. Ik ben bij haar gaan zitten en zei "Het zonnetje in huis is er". Toen kreeg ze weer een glimlach. Ze vroeg hoe ik heette en wilde een kopje thee. Toen ik verder wilde gaan en bijna de deur uitging, riep ze me terug. Ze begon ineens een liedje te zingen met mijn naam erin verwerkt. Ik kon toen ook even mijn werk niet hervatten. Ik had echt kippenvel! Dat zal ik niet snel vergeten.

Met Pinksteren hebben we heel veel ruimte en tijd gehad om met de bewoners te zitten. Samen zijn we gaan tekenen en schrijven. Het was zo leuk om te zien wat ze nog allemaal konden. Als ze geactiveerd worden, kunnen ze toch nog dingen schrijven. Dat zijn echt leuke dingen. Je hoeft geen grote dingen te doen, dit soort kleine momenten vinden ze leuk.

Wat zou je mee willen geven aan lezers die eraan denken om bij Egala Zorg te komen werken?

Ik zou zeggen: ga solliciteren, kom kijken! De warmte van locatie Raffy, warme zorg voor de bewoners, de sfeer, de cultuurspecifieke activiteiten waardoor de mensen weer vrolijk worden. We helpen elkaar. Onze bestuurster (directeur) staat open voor alles, HR helpt je altijd en je wordt goed behandeld.

Mijn motto is nog steeds: samen sta je sterk. In de ouderenzorg moeten we het echt samen doen. Of je nu bestuurder, HR-medewerker of collega op de vloer bent!

Wil jij net als Agnes echt iets betekenen voor ouderen? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!