Interview activiteitenbegeleidster Amy: "Mijn werk is veel meer dan alleen een spelletje doen met bewoners"

14-08-2023

Amy werkt als activiteitenbegeleider bij De Leystroom. Ze vertelt over haar ervaringen en hoe het is om te werken bij Egala Zorg!

Hoe ben je bij Egala Zorg terecht gekomen?

In 2003 ben ik als stagiair begonnen bij De Leystroom. Dat was toen nog in de Brabantlaan in Breda, bij het klooster. Hierna kon ik in het weekend blijven werken als activiteitenbegeleider. Deze functie was er toen nog niet in de weekenden. Het was voor mij een mooie kans om de bewoners ook dan activiteiten aan te bieden.

 Ik kreeg al snel een fulltime baan aangeboden, maar ik wilde nog verder studeren. Die studie heb ik uiteindelijk niet afgemaakt. Gelukkig kreeg ik alsnog de kans om fulltime bij De Leystroom te gaan werken.

En wat doe je precies bij ons?

Als activiteitenbegeleider zorg ik dat onze bewoners een zinvolle dagbesteding hebben. We proberen dagbesteding te bieden met structuur, zodat bewoners houvast hebben. We kijken bij het plannen van activiteiten naar wat er mogelijk is, in plaats van naar wat bewoners niet kunnen. Er wordt altijd gekeken wat bij iemand past. Wat heeft iemand bijvoorbeeld vroeger gedaan of waar heeft iemand nu interesse in? Op basis daarvan bieden we activiteiten aan.

We werken ook in verenigingen, dit zijn terugkerende activiteiten. Er is bijvoorbeeld een muziekvereniging of een sjoelvereniging. Alle verenigingen worden door de activiteitenbegeleiders bedacht en uitgevoerd. Soms komen ouderen alleen voor het sociale gedeelte, anderen doen weer heel actief mee en zijn erg fanatiek.

We organiseren ook centrale activiteiten waarbij alle bewoners welkom zijn. Denk hierbij aan muziekoptredens, een bingo, een pubquiz, knutselactiviteiten etc. Verder kunnen bewoners die hier behoefte aan hebben, meedoen aan onze maandelijkse (oecumenische) gebedsviering of de klankreis (in samenwerking met team complementaire zorg). Dit alles doe ik samen met mijn collega Sandra.

We kijken hierbij altijd naar de behoefte van onze bewoners. Als ik bijvoorbeeld op een woongroep kom met de intentie om een bewegingsactiviteit te doen en ik zie dat er veel mensen onrustig zijn, dan speel ik daar op in. Ik kijk dan eerst hoe ik die onrust weg kan nemen. Het kan dan ook zijn dat ik maar met één of twee bewoners een activiteit doe.

Jouw foto is de cover van ons Egala Zorg Magazine voor nieuwe collega's. Wat is het verhaal achter deze foto?

Dat moment is de verhuizing naar onze nieuwbouwlocatie waar we nu zitten. De bewoners gingen in twee verhuisdagen over naar de nieuwe locatie. Bij die dagen was een fotograaf aanwezig. Op de foto staat mevrouw de Ruijter. Ze is een van de bewoners die het langst bij ons woont. Ze is 13 jaar geleden bij ons op een gesloten afdeling komen wonen omdat ze dementie heeft. Ze is echt altijd vrolijk! Ik heb een hele hechte band met haar opgebouwd. Voor mij is het bijvoorbeeld tante Betsie. En na al die jaren herkent ze me nog steeds.

Op de dag van de verhuizing zag ze mij door de zaal lopen en ze probeerde al heel de tijd mijn aandacht te trekken. Ik ben toen even naar haar toe gelopen. We neuzen altijd, en dat moment is vastgelegd. Ik hoor het ook van anderen, zodra mevrouw mij ziet, is het gewoon goed. Ze heeft een speciaal plekje in mijn hart, dat is ongekend eigenlijk. Ze voelt echt als mijn eigen oma!


Wat vind je zelf van de foto?

Toen ik deze foto voor het eerst zag, moest ik bijna huilen. Dat een foto zoveel emotie kan brengen, dat is natuurlijk mooi! Ik hoorde het ook van anderen, dat ze tranen in hun ogen kregen toen ze die foto zagen. Het straalt er ook vanaf. Ik ben enorm trots op die foto en vind het ontzettend leuk dat deze foto nog steeds gebruikt wordt. Het is eigenlijk een beetje een pluim op je werk, dat je je bewust bent van wat je voor de bewoners kunt betekenen.

Als ik de foto zie, is het eerste dat in me op komt "Warme zorg". Met deze foto (en dit interview) hoop ik mensen te interesseren en inspireren. Mijn werk is veel meer dan alleen maar een spelletje doen met de bewoners. Ik probeer elke dag weer een stukje liefde te geven. En dat krijg ik terug! Het is al met al een ontzettend dankbaar beroep. Wat ik geef, krijg ik terug. Het mooie daarvan is dat, zo voel ik het, de cirkel dan weer rond is.

Wil jij net als Amy echt iets betekenen voor ouderen? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!