Collega's Lâle volgen cultuurspecifieke Kookworkshop

14-11-2023

Als onderdeel van de Cultuurspecifieke opleiding, volgden collega's van Lâle afgelopen week een speciale kookworkshop. En dat gebeurde niet in een vergaderzaal, maar in de keuken! Tijdens de workshop werden door de collega's verschillende Turkse maaltijden bereid. Bovendien werden ze bijgeschoold over Turkse eetgewoonten en tradities. Voeding speelt namelijk een grote rol in de Turkse cultuur, en dus ook in het leven van onze Turkse bewoners. 

Eten als sociale activiteit

In de Turkse cultuur is eten een echte sociale activiteit. Er wordt samen aan tafel gegeten, en meestal van een grote schaal die midden op tafel staat. Er is altijd genoeg, zodat ook gasten die onverwacht langskomen kunnen mee-eten. Tijdens de bijeenkomst werd uitvoerig besproken hoe dit sociale aspect terugkomt in de dagelijkse maaltijden van de bewoners op Lâle. Zo eten de meeste collega's uit de zorg bewust al samen met bewoners aan tafel. Dat zorgt elke dag voor veel warmte en gezelligheid in de huiskamer! 

Voeding en dementie

Belangrijke boodschap van deze middag, was dat dementie ook invloed heeft op voeding en eetgewoonten. Ouderen met dementie kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met smaakverlies. Met toevoeging van extra kruiden kunnen ze in sommige gevallen weer echt genieten van hun maaltijd. Bovendien zien we dat ouderen vaak terugvallen op gewoonten en tradities. Daarbij horen zeker ook smaken en gerechten! De herkenbaarheid van smaken kan zelfs helpen om een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid te creëren.

Wat kunnen we nog leren? 

Tijdens de scholing werd er natuurlijk ook gesproken over wat er nog beter kan. Houden we wel genoeg rekening met Turkse tradities? En wat kan je met aanpassingen in voeding bereiken als bewoners hun eetlust verliezen, of ander afwijkend gedrag laten zien? Het werd een interactieve middag waar veel ervaringen werden uitgewisseld. 

Aan tafel!

Na al het harde werken was het natuurlijk ook tijd om te proeven: de themamiddag werd afgesloten met een heerlijke, gezamenlijke Turkse maaltijd. Alle collega's die er deze middag waren: dank jullie wel voor jullie inzet, inzichten, ervaringen en enthousiasme. En natuurlijk voor jullie kookkunsten! 

De workshop is onderdeel van onze cultuurspecifieke scholing en wordt komende weken vervolgd. Zo worden ook andere collega's opgeleid in de Turkse (eet)cultuur.