Brabantse ouderenzorgorganisaties roepen op: 'Politiek, vertel het eerlijke verhaal!' 

21-11-2023

Hoe kan het dat er in verkiezingstijd zo weinig realisme is over de ouderenzorg? Terwijl de komende jaren het aantal 80-plussers verdubbelt. Brabantse ouderenzorgorganisaties maken zich zorgen. Daarom doen ze vandaag in alle Brabantse kranten een oproep: houd bij het stemmen rekening met de toekomst van de ouderenzorg. Egala Zorg heeft zich aangesloten bij deze oproep. 

De 48 zorgbestuurders vinden dat er in de verkiezingscampagnes te weinig aandacht is voor het echte verhaal.

Saskia van Opijnen, bestuurder van Avoord in West- Brabant, benadrukt: "Het zou jammer zijn als mensen bijvoorbeeld denken dat beloftes over meer geld de problemen in de ouderenzorg gaan oplossen. Dat is gewoon je kop in het zand steken. Want het grootste probleem is het personeelstekort en dat los je niet op met een zak met geld." 

De komende jaren zal het aantal 75-plussers blijven toenemen 

Personeelstekort
Alleen al in Noord-Brabant is er in de nabije toekomst een tekort van ruim 8.000 medewerkers in de ouderenzorg. 

"Veel partijen pleiten voor meer plekken in verpleeghuizen. Terwijl wij nu zelfs lege appartementen hebben waar mensen zo terecht zouden kunnen, maar we hebben gewoonweg geen personeel", aldus Marcel van der Priem, bestuurder van De Wever. "Meer verpleeghuizen is dus geen oplossing. Er moet worden gekeken naar hoe de zorg anders kan worden ingericht, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dit is niet alleen noodzakelijk, maar ook wat veel ouderen het liefst willen", zegt van der Priem.

Unieke samenwerking
De 48 organisaties hebben zich na de aangekondigde bezuinigingen van afgelopen zomer verenigd. Doel is niet alleen meer aandacht voor de ouderenzorg, maar vooral bewustwording dat de zorg voor ouderen gaat veranderen.  

Miranda de Vries bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen: "We willen Brabanders vragen goed na te denken over wat ze zelf willen en kunnen doen voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun naasten. Dat is het belangrijkste. Daarnaast roepen we de politiek op belemmerende bureaucratie af te schaffen en financiering in budgetten voor de ouderenzorg te vereenvoudigen. Soms vraagt een goede oplossing meer geld van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en minder inzet vanuit de Wet Langdurige Zorg. Dat is dan in totaal goedkoper, maar dat moet je dan wel kunnen inzetten. De verschillende regels moeten dan een goede oplossing niet belemmeren."

Kieskompas
Daarom vinden de zorgbestuurders dat kiezers het eerlijke verhaal moeten horen. En dat ze in hun keuze rekening houden met de zorg. Het is belangrijk om in je stemkeuze rekening te houden met jouw visie op je eigen oude dag. Hoe zie je jezelf als je ouder bent? Welke partij past hier het beste bij?. Om hierbij te helpen is het kieskompas voor de zorg ontwikkeld.