Theatervoorstelling 'Verlaat me niet'

Dementie onder Turkse ouderen komt steeds vaker voor. Toch is er nog weinig kennis binnen de Turkse gemeenschap over dit ziektebeeld. Daarom organiseert Theatervereniging Kulis uit Eindhoven in samenwerking met het Turkse verzorgingshuis Lâle (Egala Zorg) Breda senior en het Dementienetwerk Breda e.o. de unieke theatervoorstelling ' Beni Birakma' (Verlaat me niet).

Dementie in de Turkse gemeenschap

'Je ziet nu dat er door gebrek aan kennis, niet altijd de juiste zorg geboden wordt. Bovendien is het in de Turkse cultuur normaal om ouderen zo lang mogelijk thuis te houden. Ons doel met deze voorstelling is dat families vroegtijdig de juiste stappen nemen in de zorg voor hun familielid. Door kennis te verspreiden, maar ook door het gat tussen de mantelzorgers en professionals in de zorg te verkleinen', aldus Seda Arslan, relatiemanager voor de Turkse Gemeenschap en opleider cultuurspecifieke zorg voor Lâle.

Informeren door herkenning

'We zijn in contact gekomen met een aantal acteurs die een voorstelling hebben ontwikkeld over dementie. Ze spelen allerlei scènes die duidelijk maken hoe het is om te wonen met een familielid met dementie', zo legt Seda Arslan uit.

De voorstelling is volledig in het Turks. Een bewuste keuze. 'De kracht van de voorstelling is: herkenning en erkenning van het ziektebeeld dementie. De situaties uit de theatervoorstelling hebben we zo realistisch mogelijk gemaakt. Door die herkenning voelen migranten mantelzorgers zich niet meer alleen, en kunnen ze hier met de andere lotgenoten over communiceren zonder enige schaamte', aldus Seda Arslan.

De voorstelling als startpunt voor hulp

Een belangrijk onderdeel van de voorstelling is het nagesprek. 'De voorstelling is eigenlijk een start van een hulptraject voor Turkse mantelzorgers. Het is belangrijk om erna te zorgen voor vervolgstappen zodat ze er niet meer alleen voor staan', aldus Seda Arslan.

Het is de bedoeling dat de voorstelling de komende periode op meerdere plekken in Brabant gespeeld gaat worden.