Lâle organiseert theatervoorstelling voor Turkse mantelzorgers

23-05-2023

Dementie onder Turkse ouderen komt steeds vaker voor. Toch is er nog maar weinig kennis binnen de Turkse gemeenschap over dit ziektebeeld. Daarom presenteert Lâle samen met theatervereniging Kulis, Dementie netwerk Breda en Breda senior de unieke theatervoorstelling 'Verlaat me niet'. De voorstelling wordt op maandag 29 mei gespeeld tijdens het festival Fuarim in Breda.

Dementie in de Turkse cultuur

In de Turkse cultuur is het normaal om ouderen zo lang mogelijk thuis te houden. Turkse mantelzorgers zijn het gewend om zelf voor hun vader of moeder te blijven zorgen. Hierdoor wordt vaak niet de juiste zorg geboden aan ouderen met dementie. "Ons doel met deze voorstelling, is dat families vroegtijdig de juiste stappen nemen in de zorg voor hun familielid. Door kennis te verspreiden, maar ook door het gat tussen de mantelzorgers en professionals te verkleinen", aldus Seda Arslan, relatiemanager voor de Turkse Gemeenschap en opleider cultuurspecifieke zorg voor Lâle.

Herkenning en erkenning van het ziektebeeld

"We zijn in contact gekomen met een aantal Turkse acteurs die een voorstelling hebben ontwikkeld over dementie. Ze spelen scènes die duidelijk maken hoe het is om te wonen met een familielid met dementie. Dit zijn veelvoorkomende voorbeelden uit de praktijk, die voor veel mantelzorgers herkenbaar zullen zijn", zo legt Seda uit. De voorstelling is volledig in het Turks. Een bewuste keuze. "De kracht van de voorstelling is herkenning en erkenning van het ziektebeeld dementie. De situaties uit de theatervoorstelling hebben we zo realistisch mogelijk gemaakt. Door die herkenning, voelen de mantelzorgers zich niet meer alleen. We laten zien dat passende zorg belangrijk is, en dat het geen schande is om hulp in te schakelen."

De voorstelling als startpunt voor hulp

Een belangrijk onderdeel van de voorstelling is het nagesprek. Hiervoor zijn lokale zorg- en welzijnsprofessionals aanwezig, zoals wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie. "De voorstelling is eigenlijk de start van een hulptraject', zo legt Seda uit. "Het is belangrijk om erna te zorgen voor vervolgstappen, zodat de mantelzorgers er niet meer alleen voor staan. Dat is ons uiteindelijke doel!"

De voorstelling 'Verlaat me niet' wordt op maandag 29 mei gespeeld tijdens festival Fuarim op Breepark. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur een e-mail naar communicatie@egalazorg.nl.