Interview vrijwilligerscoördinator Madelon: "Het is extra aandacht die we zonder vrijwilligers niet kunnen realiseren"

22-05-2024

Hoe is het om in de ouderenzorg te werken? En wat maakt werken bij Egala Zorg nu zo leuk? Madelon is vrijwilligerscoördinator bij Raffy. Ze vertelt over haar ervaringen bij Egala Zorg.   

Wat is je achtergrond?

Die is heel divers. Na de Havo ben ik gestart met de opleiding Social Work. Al vrij snel kwam ik erachter dat studeren niet echt iets voor mij was. Ik ben al gauw gaan werken als gastouder bij gezinnen thuis en heb mijn diploma om in de kinderopvang behaald. Maar zodra ik mijn diploma had, dacht ik: dit is het niet. Vanuit daar ben ik verder gaan kijken. Ik ben toen bij Actief Zorg terecht gekomen. Daar hadden ze een combinatie van het op orde krijgen van iemands huis samen met een stukje begeleiding. Bijvoorbeeld zorgen voor de administratie, maar ook ziekenhuisbezoeken en een stukje dagbesteding. Ik had toen meerdere cliënten.

Hoe ben je bij Egala Zorg terecht gekomen?

Eén van mijn cliënten verhuisde destijds naar Raffy. Ik heb ondersteund bij die verhuizing en ook nog een tijd dat ze bij Raffy woonde ben ik nog actief geweest bij haar. De sfeer van locatie Raffy sprak me meteen aan. Ik kende de locatie nog niet, maar het voelde wel meteen heel prettig. Op een gegeven moment zag ik bij toeval dat er een vacature voor assistent vrijwilligerscoördinator beschikbaar kwam. Daarop heb ik gesolliciteerd en toen ben ik aangenomen.

De sfeer van locatie Raffy sprak me meteen aan. Ik kende de locatie nog niet, maar het voelde wel meteen heel prettig.

Wat doe je precies op een dag als vrijwilligerscoördinator?

Het is heel divers! Er zijn nu drie vrijwilligerscoördinatoren, één per locatie. We zijn bezig met de werving en selectie van vrijwilligers: kennismakingsgesprekken plannen, kijken of iemand een match is voor de organisatie en het plaatsen van vrijwilligers. Een administratief stukje hoort er ook bij, bijvoorbeeld het aanvragen van een VOG. Vrijwilligers krijgen sinds kort ook een buddy toegewezen. Die vangt de vrijwilliger op en zorgt voor een rondleiding en kennismaking met de medewerkers, bewoners en medevrijwilligers. Diegene blijft ook het aanspreekpunt voor de vrijwilliger.

We zijn ook continu bezig om te kijken wat er beter en anders kan voor de vrijwilligers. Bijvoorbeeld scholing of een introductiebijeenkomst. We kunnen fijn sparren met zijn drieën.

Is het werven van vrijwilligers lastig in deze tijd? Wat doen jullie hieraan?

Het is lastig, zeker een stuk lastiger dan voor Corona. Dat geeft ons ook wel weer de gelegenheid om creatieve oplossingen te bedenken. Naast de vacatures publiceren in vacaturenbanken, zijn we ook actief op sociale media en delen we wel eens iets via wijkkrantjes. We zijn continu bezig met nieuwe ideeën: moeten we meer inzetten op flyers of op mond-op-mond reclame? Dat zijn we nu in beeld aan het brengen. Daarnaast zijn we bezig met leuke initiatieven, bijvoorbeeld de Communication Challenge van Avans. Dat is een samenwerking met Avans waarbij studenten een actief marketingbureau vormen dat ons helpt met de werving. Wij hebben hen gevraagd hoe zij denken dat wij het beste jonge vrijwilligers kunnen werven tussen de 21 en 31 jaar.

Zelf heb je geen Indische achtergrond, was dat voor jou lastig om vrijwilligers voor deze locatie te werven?

In het begin was het wennen. Ik heb een basisscholing in een van mijn eerste weken gehad om meer te weten te komen over de cultuur. Ik sta er altijd voor open daar nog meer over te weten te komen. Vrijwilligers die zich specifiek aanmelden voor vrijwilligerswerk op locatie Raffy hebben best vaak Indische of Molukse roots, of ze kennen al iemand bij Raffy. Het kan ook zijn dat vrijwilligers meer willen weten over de cultuur of al affiniteit hebben met de ouderzorg.

Vrijwilligers die zich specifiek aanmelden voor vrijwilligerswerk op locatie Raffy hebben best vaak Indische of Molukse roots, of ze kennen al iemand bij Raffy. In het begin was het wennen.

Is het op de locaties ook echt een mix aan vrijwilligers, van verschillende culturele achtergronden?

Zeker op locatie Raffy. Vaak is er wel een link met de Indisch/Molukse cultuur, maar er komen ook mensen die in de buurt wonen en iets willen betekenen. Dat geldt ook voor locatie De Leystroom. Op locatie Lâle wordt wel veel Turks gesproken, dus die taalbarrière maakt dat wel lastiger. Als de vrijwilliger ook een woordje Turks spreekt, zijn we daar wel heel blij mee. Locatie Raffy is wel een begrip, veel mensen kennen de locatie. Ze zijn er wel eens geweest en kennen het eten of herkennen de gezelligheid. We proberen het cultuurspecifieke wel mee te geven aan de vrijwilligers, aangezien dat echt bij de organisatie hoort. Begin dit jaar hebben de vrijwilligers die direct bewonerscontact hebben een cultuurspecifieke scholing aangeboden gekregen.

Je werkt voor een zorgorganisatie, maar in een staffunctie. Hoe zie jij jouw bijdrage aan de zorg?

Ik denk dat de inzet van vrijwilligers het uitgangspunt is, zij zijn enorm waardevol. Momenteel hebben we ruim 170 vrijwilligers verspreid over de drie locaties. Elke vrijwilliger levert weer een hele mooie bijdrage aan het welzijn van de bewoners. Hoe fijn is het als een vrijwilliger de tijd maakt om een bewoner mee naar buiten te nemen, een kopje koffie te drinken, de krant te lezen? Maar ook de facilitaire vrijwilligers zoals de chauffeurs en bijrijders, vrijwilligers die in het restaurant staan en die de toko draaiende houden. Het is allemaal extra aandacht die we zonder de vrijwilligers niet zouden kunnen realiseren. Wat ik daarin bijdraag is het vinden van meer vrijwilligers. Ik zie het ook wel als mijn rol dat ze het ook naar hun zin hebben en daarom blijven en ze zich gewaardeerd voelen. Dat ze zo ook echt iets kunnen betekenen voor een ander.

Ik denk dat de inzet van vrijwilligers het uitgangspunt is van mijn bijdrage aan de zorg, zij zijn enorm waardevol.

Je bent vrijwilligerscoördinator voor locatie Raffy, wat vind je leuk aan het werken op locatie Raffy?

Wat mij aantrok om te solliciteren, is het gevoel als je binnenloopt op deze locatie. Je ruikt het lekkere eten en de toko. Collega's hebben lol met elkaar. Het voelt warm. Ik hoor vaak van potentiële vrijwilligers die voor het eerst op Raffy komen, dat het wel echt uniek is voor een verzorgingshuis, dat het er zo uitziet. Stuk voor stuk zijn ze daar positief over.

Wat mij aantrok om te solliciteren, is het gevoel als je binnenloopt op deze locatie.

Wat is het meest bijzondere moment dat je in je werk bij ons hebt meegemaakt?

Ik vind het altijd heel leuk om op bepaalde momenten extra aandacht te geven aan de vrijwilligers, dat is altijd heel bijzonder. Bijvoorbeeld wanneer ze hun jubileum vieren. Ze zijn dan verrast en ons heel dankbaar. Terwijl wij hen juist heel dankbaar zijn en in het zonnetje willen zetten. Dat soort momenten vind ik altijd heel leuk! In het nieuwe jaar gaan we het met de bestuurder erbij vieren, dan worden vrijwilligers in een grotere groep in het zonnetje gezet.

Wat zou je aan iemand mee willen geven die eraan denkt om bij Egala Zorg te gaan werken of vrijwilliger wil worden?

Wat het leuk maakt om voor Egala Zorg te werken is dat ik veel vrijheid krijg in mijn functie. Ook om met nieuwe ideeën te komen. En dat er leuke collega's zijn!

Wat het leuk maakt om vrijwilliger te worden is dat vrijwilligerswerk positieve energie geeft. Hier word je opgevangen in leuke teams, we proberen er iets leuks van te maken. We willen vrijwilligers altijd graag in het zonnetje zetten. Zo worden ze ook met personeelsfeesten uitgenodigd en steeds meer betrokken. Het is ook een stukje sociaal contact. Dat hoort bij onze organisatie. 

Wil jij net als Madelon echt iets betekenen voor ouderen? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!