Interview vrijwilliger Mona: "Je doet iets vanuit je hart en bewoners voelen dat"

06-06-2023

Mona (65 jaar) werkt als vrijwilliger in de Toko van Raffy. Ze vertelt over haar ervaringen als vrijwilliger bij Egala Zorg!

Zo begon het

"In januari 2021 had ik als zelfstandig ondernemer te weinig werkopdrachten vanwege Covid. Ik zocht iets nuttigs om te doen. Bij Raffy was een vrijwilligersvacature voor de Toko en in februari 2021 stond ik daar al een nieuw vak te leren: verkoopster/medewerker horeca.

Het zou tijdelijk zijn totdat de economie weer op gang zou komen. Toen dat een jaar later zo ver was, wilde ik toch in de Toko blijven werken. Het hebben van veel collega's geeft een hoop gezelligheid die ik als zelfstandige mis. Ik ben nu een van de velen die vrijwilligerswerk doet voor het plezier. Daarnaast doe ik mijn betaalde werk om brood op de plank te krijgen.

Ik ben een van de velen die vrijwilligerswerk doet voor het plezier. Daarnaast doe ik mijn betaalde werk om brood op de plank te krijgen. 

Zo beleef ik Raffy

Bij Raffy kom je direct in een Indische/Molukse sfeer terecht, alleen al door de meubels en decoraties. Op de achtergrond klinkt altijd Indisch/Molukse muziek. Rond het middaguur komen de geuren van kruiden, trassie, knoflook en kokos je tegemoet! Mede doordat de bewoners en medewerkers die de oude cultuur vertegenwoordigen, waant een mens zich in voormalig Indië.

Zoals de cultuur voorschrijft zijn de bewoners: zachtmoedig, blijmoedig, goedlachs, bescheiden, beschaafd. Ze zijn allemaal dol op de vele feestjes met snoeperij en muziek uit tempo dulu (vervlogen tijden). Veel houden ook van de swingende Indo Rock die in de jaren '50 en '60 ontstond in Nederland.

De bewoners worden waardig ouder. Het is opvallend: zij klagen of mopperen nauwelijks. Ook al zie je soms op hun gezicht dat er pijn is, dat er verdriet is. De bewoners treden de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers met vriendelijkheid tegemoet. En hoe slecht ter been bewoners ook zijn, als er een feestje is dan wordt er met hulp (poco poco) gedanst. Lukt dat niet…. de kunst van 'stoeldansen' en uit volle borst meezingen verstaan zij ook! Er wordt gelachen, er wordt gegeten en er worden geintjes gemaakt. Op Raffy schijnt de zon altijd vanuit hun hart.

Ook al zie je soms op hun gezicht dat er pijn is, dat er verdriet is. De bewoners treden de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers met vriendelijkheid tegemoet.

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk geeft mij een diepe voldoening: je doet iets vanuit je hart en bewoners voelen dat. Die warmte krijg je terug en er is geen mooiere waardering. Ik kan het iedereen aanraden.

Als vrijwilliger met een Indische achtergrond heb ik onbewust het gevoel dat ik de oudere generatie wat terug kan geven. Die generatie moest weg uit het geboorteland Indië en heeft mijn generatie hier laten opgroeien, terwijl zij het zelf moeilijk hadden en de omstandigheden niet ideaal waren.

Uit welke cultuur je als vrijwilliger/medewerker ook komt, je bent van harte welkom bij Raffy. En natuurlijk ben je welkom op de feestjes, waar het leven in volle glorie wordt gevierd."

Wil jij net als Mona onderdeel worden van ons team? 

Egala Zorg heeft altijd wel vacatures voor vrijwilligers. Elke locatie heeft een eigen vrijwilligerscoördinator. Er is veel aandacht voor jou. Samen kijken we wat er bij jou past. Stuur een e-mail naar teamvrijwilligers@egalazorg.nl of bekijk deze pagina voor meer informatie.