Interview Helpende plus Ongko: "Vertrouwen is de basis voor goede zorg"

11-06-2024

Ongko werkt als helpende plus bij Raffy. Hij vertelt over zijn ervaringen en hoe het is om bij ons te werken! 

Waarom heb je voor de zorg gekozen?

Ik wilde altijd in de zorg werken, ook al in Indonesië. Financieel gezien kon ik toen helaas niet naar school. Toen ik in 2001 in Nederland kwam, mocht ik ook gaan werken en ben ik meteen naar vacatures in de zorg gaan kijken. In het begin was dat moeilijk, ook vanwege de Nederlandse taal. Die beheerste ik toen nog niet goed. Veel verpleeghuizen zochten mensen die de taal goed beheersten. Ik heb toen eerst in een fabriek en in de horeca gewerkt en heb nog een aantal verschillende banen gehad, maar bleef wel zoeken naar werk in de zorg. Zo kon ik 12 jaar geleden een BBL opleiding Helpende volgen bij een andere organisatie.

Hoe ben je bij Egala Zorg terechtgekomen?

Ik ging eigenlijk ergens anders op gesprek. Zij vroegen mij of ik Indonesisch was en waarom ik niet bij Raffy werkte. De leidinggevende waar ik het gesprek mee had, kende iemand bij Raffy en die heeft ze toen gebeld. Ik mocht haar mailen en een week later mocht ik op gesprek komen. Toen ben ik aangenomen.

Je bent in maart 2023, na het volgen van de cursus, van Helpende naar Helpende Plus doorgestroomd. Wat maakte dat jij die cursus wilde volgen en hoe ging dat?

De functie van Helpende past bij mij. Ik ben niet zo goed in het administratieve werk en het bureaucratische. Als helpende heb je meer tijd voor de bewoners, dat hebben ze ook nodig. Maar op de werkvloer staat een verantwoordelijke dienst wel eens alleen, dat is best zwaar. Ik vond het fijn om dan te kunnen helpen. Ik heb zelf gevraagd of ik de cursus kon volgen en mocht. Nu kan ik als Helpende Plus helpen met het delen van medicijnen. Ik vind het ook leuk om te doen.

Als helpende heb je meer tijd voor de bewoners, dat hebben ze ook nodig.

Wat vind je van het cultuurspecifiek werken?

Ik ben Indonesisch, ik spreek de taal en ken de cultuur. Ik vind het belangrijk om de bewoners goed te kennen en vertrouwen op te bouwen, dat is de basis voor goede zorg. Ik wilde vroeger altijd mijn moeder verzorgen, ik had een hele goede band met haar, maar ze is heel snel overleden. Haar heb ik niet kunnen verzorgen. Dat kan ik hier toch doen voor de bewoners bij Raffy, ik kan iets voor ze betekenen.

Ik kan ze het thuisgevoel geven en voor mij is het makkelijker om ze te begrijpen. Ik heb ook wel eens bij Lâle gewerkt als invaller, daar is het ook weer specifiek. Ik vind het ook heel leuk om andere culturen te leren kennen.

De mensen in de Indische cultuur hebben vaak een zacht karakter. Je moet bij hen soms raden, want ze zijn niet echt direct. Zij durven niet altijd alles te zeggen of te vragen. Ik herken dit ook wel bij mezelf. Daar moet je gevoel voor hebben.

Ik vind het belangrijk om de bewoners goed te kennen en vertrouwen op te bouwen, dat is de basis voor goede zorg.

En wat vind je van het werken met deze doelgroep, de ouderen?

Dat vind ik echt heel leuk. Deze groep spreekt mij meer aan, zoals gezegd ook omdat ik voor mijn moeder wilde zorgen. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt, maar de verpleegafdeling spreekt mij het meeste aan. Ik kan heel geduldig zijn en ik hou van observeren.

Je werkt al sinds 2012 voor onze organisatie, wat is er nou zo leuk aan om bij Egala Zorg te werken? En bij locatie Raffy?

Ik voel me hier thuis. En het werk vind ik gewoon heel leuk. Ik werk er al een hele tijd, maar werk nog steeds met veel plezier. In Nederland kan je qua werk alles kiezen wat je wil. In Indonesië is dat anders. Als je ouders niet in de positie zijn om je een goede opleiding te geven, ben je een tweederangs burger. Iedereen krijgt in Nederland dezelfde kans. Als je hard wil werken, kan het. Dat is belangrijk. Werk is je tweede huis, dus je moet er plezier hebben.


Werk is je tweede huis, dus je moet er plezier hebben.  

Wat is het meest bijzondere moment dat je in je werk bij ons hebt meegemaakt?

Ik heb veel momenten meegemaakt. Ik heb met een aantal bewoners een hele goede, persoonlijke band. Dat raakt mij heel diep. Vroeger had ik een aantal bewoners die Javaans spraken, ik ben ook Javaans. Ik zong dan weleens Javaans met ze. Sommige bewoners zien mij ook als hun zoon. Dat komt soms ook door de dementie. Er is bijvoorbeeld een bewoner die mijn naam vergeten is en me nu John noemt, maar hij vraagt nog wel naar mij. Dat is vertrouwen. Zorg is heel intiem, daarom is vertrouwen met bewoners opbouwen belangrijk. Omdat ouderenzorg natuurlijk langdurige zorg is, lukt dat ook.Zorg is heel intiem, daarom is vertrouwen met bewoners opbouwen belangrijk. Omdat ouderenzorg natuurlijk langdurige zorg is, lukt dat ook.  

Je bent als man in de zorg toch wel in de minderheid, wat vind je daarvan?

Om eerlijk te zijn vind ik dat wel jammer. Wat mijn ervaring is, is dat ouderen ook wel anders kijken naar een broeder. Niet negatief of positief, maar wel anders. Ik zou liever met meer mannen in de zorg werken. Mijn eigen ervaring is goed.

Wat zou je aan iemand mee willen geven die eraan denkt om bij Egala Zorg te gaan werken?

Ik vind de warmte van de bewoners hier bijzonder. Ze zijn dankbaar. Vaak is de ouderenzorg negatief in het nieuws. De nadruk ligt vooral op het feit dat het zwaar werk is of dat er personeelstekorten zijn. Zo wordt ook het enthousiasme van bijvoorbeeld jongeren minder. Er zijn ook veel leuke, positieve verhalen. Ik heb zelf de ervaring. Durf die stap te maken en het te ervaren en proberen. En helemaal bij Egala Zorg! Want de bewoners zijn hier heel lief. Overal in de zorg zijn er problemen, er is overal wel iets. Werk in de zorg is gezond: je krijgt zelfwaardering, je levert een bijdrage aan de maatschappij en hebt sociaal contact. 

Wil jij net als Ongko echt iets betekenen voor ouderen? Bekijk onze vacatures en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!